18 – 29.03.2019 r. REALIZACJA PROJEKTU BADAWCZEGO „PIES, PRZYJACIELEM CZŁOWIEKA”
Inspiracją tematu projektu było ogłoszenie o znalezieniu psa błąkającego się w pobliżu przedszkola. Dzieci bardzo przejęły się jego losem. Chciały dowiedzieć się jak można pomóc bezpańskim pieskom i co należy robić żeby psy były szczęśliwe.
1. Na początku stworzyliśmy siatkę tematyczną przedstawiającą dotychczasową wiedzę na temat psów oraz sformułowaliśmy listę pytań, na które chcieliśmy otrzymać odpowiedzi. Aby pomóc pieskom mieszkającym w schronisku zorganizowaliśmy zbiórkę żywności. Wszystkie dzieci z naszego przedszkola mogły choć w niewielkim stopniu wspomóc niczyje zwierzęta.

2. Zebrane dary zawieźliśmy do białostockiego schroniska w ramach wycieczki. Wszystkim darczyńcom bardzo dziękujemy:)

3. By lepiej poznać czworonożnych przyjaciół wzbogacaliśmy naszą wiedzę o rasach psów, ich potrzebach i zwyczajach. Obejrzeliśmy prezentację multimedialną, słuchaliśmy ciekawostek o zwyczajach psów oraz sami czytaliśmy i przeglądaliśmy książki o zwierzętach. Zdobyte wiadomości prezentowaliśmy na forum grupy.

4. Odwiedziliśmy sklep z artykułami zoologicznymi by dowiedzieć się co potrzebuje pies żeby być zdrowy i zadowolony.

5. Zdobywaniu wiedzy teoretycznej nieustannie towarzyszyły działania praktyczne. Ich zakres obejmował zróżnicowaną i wszechstronną aktywność dzieci. Dzieci wykonały „Album ras psów”, które poznały, nauczyły się rysować psa wg instrukcji oraz nauczyły się piosenki pt.: „Kundel bury”.

6. Dzięki pracy zespołowej powstały piękne plakaty z różnymi rasami psów.

7. Dzieci wykonały też wspaniałe budy dla piesków według własnego pomysłu.

8. Przez cały czas trwania projektu towarzyszyła dzieciom dobra zabawa.
9. W ostatniej fazie projektu opracowaliśmy aktualną siatkę wiedzy oraz przeprowadziliśmy quiz pod hasłem „Co wiemy o psach”.
Podsumowaniem projektu stała się również niniejsza prezentacja.

19.02.2019 r. – wizyta w Szkole Podstawowej nr 49

We wtorek 19 lutego nasza grupa zwiedzała Szkołę Podstawową nr 49. Obejrzeliśmy świetlicę, stołówkę, salę gimnastyczną, bibliotekę. Poznaliśmy patronów szkoły. Najbardziej wspominamy jednak spotkanie z Panem dyrektorem, który zaprosił nas do swojego gabinetu.
Pan dyrektor opowiedział nam o osiągnięciach dzieci, pokazał piękne puchary, a na koniec poczęstował pysznymi cukierkami.

18.12.2018 r. – Jasełka – uroczystość przedszkolna

19.11.2018r. – warsztaty w Galerii Slendzińskich